Kurser


Presentation av vårt kursutbud


Välkommen till oss på SSRK i Luleå och våra kurser. Vårt mål är att alla retriever och spaniel ska få bra och rolig träning i det arbete som de är ämnade för. Om målet är att gå vidare till jaktprov eller för att kunna aktivera er hund spelar ingen roll – alla är lika välkomna! Våra kurser genomförs av utbildade instruktörer och ibland hjälpledare.


Information om vilka kurser som erbjuds och anmälan sker i början av april via Facebook och på hemsidan, så håll utkik.

Kurserna hålls under maj/juni månad. 


De flesta av våra kurser har 6 träffar och hålls vanligtvis på vardagskvällar, men kan beroende på instruktör och deltagare kan kursen gå som helgkurs.


Kurserna kostar:

  • 1 400 kr för SSRK-medlemmar, sektionens medlemmar har företräde,(en förare per hund).
  • 1 700 kr för icke medlemmar, (en förare per hund).
  • 500 kr för deltagare utan hund.


Prova-på-kurs kostar 800 kr. 

Tema-träning kostar 300kr.

Prova på-kurser och Tema-träningar kan hållas av en erfaren person istället för instruktör.


Betalning sker när du har fått besked att du fått plats till SSRK Luleås Plusgiro 482 09 59-7. Platsen ska var betald innan kursstart. 


Viltspårkurs

Är ofta en helgkurs men erbjuds ibland som veckokurs. Passar alla hundar från 9 månaders ålder. Spaniel och retriever har företräde, men andra raser är välkommen att anmäla!Retriever- och Spanielträning steg 1

Startkursen är för dig som vill bygga en bra och stabil grund tillsammans med din hund oavsett hur era planer ser ut framåt. Kursen är också första steget för dig som vill börja jaktträna med din hund.


Kursinnehåll: Här har vi fokus på följsamhet och samarbete. Vi tränar i grupp på passivitet, stadga, fotgående och inkallning. I senare delen av kurser lyfter vi in de olika apporteringsmomenten där du får grundläggande kunskaper och din hund får prova på att apportera. Allt med målsättning att lägga en grund för fortsatt jaktträning.


Förkunskaper: Din hund ska ha grundläggande kunskaper, ungefär det man normalt lär sig i en valpkurs. Din hund bör också kunna varamed andra hundar i grupp


Ålder: För alla åldrar från 9 månader och uppåt


Nästa steg: Kursen Retrieverträning steg 2 eller Spanielträning steg 2Retrieverträning steg 2

En kurs där vi bygger grunderna för den apporterande fågelhunden på ett roligt och lättsamt sätt. Både för dig som är ny retrieverägare och som vill prova på jaktträning likväl som för dig som varit med ett tag och som vill stärka jaktgrunderna för dig och din hund.

Kursinnehåll: Även här jobbar vi med de viktiga momenten följsamhet, kontakt och stadga men nu lägger vi mer fokus på att lära ut och öva på de olika momenten i jakten så som markering, apportering, avlämning, linjer, sök och stoppsignal.


Förkunskaper: Hunden ska kunna föra sig i grupp, kunna vara lös vid din sida och komma på inkallning. Vi rek att du har gått kursen Retriever- och spanielträning steg 1.


Ålder: För alla åldrar från 1 år


Nästa steg: Kursen Retrieverträning 3Spanielträning, steg 2

Det här är en kurs för dig som vill lägga en bra grund för din spaniel för att komma i gång med spanieljakten. Korta teoripass mixas med många övningar. Kursen är både för dig som är ny spanielägare och för dig som varit med tidigare.


Kursinnehåll: Vi kommer att gå igenom och träna på de viktigaste delarna i spanieljakten så som fältsök, sökmönster, apportering, stadga. Stor vikt läggs också på att träna följsamhet, kontakt och samarbete.


Förkunskaper: Hunden ska kunna föra sig i grupp, kunna vara lös vid din sida och komma på inkallning. Vi rek att du har gått kursen Retriever- och spanielträning steg 1


Ålder: För alla åldrar från 1 år Retrieverträning steg 3

För dig som har startat i Nkl på jaktprov eller har motsvarande kunskaper och nu vill gå vidare och avancera i samarbetet med din hund med målsättning start i Jaktprov Ökl. 


Kursinnehåll: Vi ökar sakta på svårighetsgraderna i jaktträningen. Längre avstånd. Mer störningar och mer varierad terräng. Fortfarande ingår följsamhet, kontakt och stadga. Förutom apporteringsarbetet så lägger vi även in moment som att gå på linje och jobb i par. Skott förekommer


Förkunskaper: Startat på jaktprov i Nkl eller motsvarande.


Ålder: För alla åldrar från ca 2 årValpkurs

Grundläggande kurs för dig och din valp med fokus på att ni tillsammans ska bygga en fin relation. En bra start för att bygga upp vardagslydnaden och en allra första inblick i hur du kan gå vidare för att prova på jaktträning.


Kursinnehåll: På ett lekfullt sätt visar vi på enkla övningar där du får träna på kontakt, följsamhet, samarbete och passivitet. Vi går igenom lite grundläggande vardagslydnad såsom koppelträning, sitt, ligg, stanna och inkallning. Korta teoripass ingår där vi bla pratar om belöningsformer, utvecklingsfaser, beteenden och ledarskap.


Förkunskaper: Inga


Ålder: 4-7 månader


Nästa kurssteg: Retriever- och spanielträning steg 1Tolling – prova på
En prova på aktivitet för dig som har en tollare och som är intresserad att veta mer hur ett Tollingjaktprov går till. Vi berättar om provet och hur du kan träna om ni är intresserad att lära er mer.


På ett lekfullt sätt får du och din hund prova på de olika momenten som ingår i provet;

 1. Ansmygning
 2. Tolling
 3. Apporteringen
 4. Söket
Vi jobbar med dummies men under sista träffen så får du möjlighet att prova på fågel.


Upplägg och pris: Helg lör em - sön fm, totalt 6 tim, pris 800 kr.


Förkunskaper: Inga, om du inte kan ha din hund lös så går det bra att använda långlina


Ålder: Från ca 9 månader och uppåt


-----------------------------

Är du osäker vilken kurs som passar dig eller har du andra frågor så kontakta vår utbildningsansvariga Mia-Fredrika på utbildning@ssrklulea.seKursanmälan öppen till 5 april -> KursanmälanTematräningar

Tematräningar är precis som det låter träningar som är inriktade mot ett speciellt tema. Det kan handla om olika moment i jaktträningen, lydnad, ringträning eller ngt annat. Ett enkelt sätt för dig och din hund att få en instruktörsledd träningskväll samt förhoppningsvis nya idéer om hur du kan fortsätta att utbilda din hund.


Har du förslag på tematräningar eller vill du kanske själv hålla i en träning?

Hör i så fall av dig till oss i styrelsen@ssrklulea.se